Hoe maak je een goede offerte?

Hoe vaak haken potentiële klanten af na het ontvangen van jouw offerte? Nooit? Dan doe je iets heel goed. Af en toe, dan kan het beter. Regelmatig, dan wordt het tijd iets drastisch te veranderen aan jouw offerte.

Een goede offerte is:

 • aantrekkelijk: mooie, professionele vormgeving met minimaal header en logo. Eenmalig laat je een template ontwerpen en vervolgens heb je altijd een aantrekkelijke offerte.
 • duidelijk leesbaar: in 1 oogopslag moet je koppen kunnen scannen en de voor jou belangrijkste koppen eruit kunnen pikken.
 • persoonlijk: het bedrijf van de klant wordt regelmatig genoemd, de naam van de aanvrager van de offerte wordt genoemd.
  Pas op! Ik heb ze zelf weleens ontvangen. Een offerte waarin de aanbieder was vergeten de bedrijfsnaam van de vorige offerte te vervangen met mijn bedrijfsnaam. Au, pijnlijk. Ook al weet je dat er vaker standaardteksten worden gebruikt, dan nog wil je dat de aanbieder op zijn minst de moeite neemt om dit goed te doen. Het geeft weinig vertrouwen in het vervolg.
 • gericht op de (potentiële) klant: in de offerte leest de klant terug wat hij met jou heeft besproken. Hij leest terug wat zijn vraag is.

Hoe bouw je een offerte op?

 1. De inleiding. Hierin verwijs je naar het gesprek wat vooraf is gegaan en de reden van offerte aanvraag.
 2. De vraag van het bedrijf. Wat is het probleem dat opgelost moet worden? Welke onderdelen of activiteiten wil het bedrijf terugzien in jouw offerte?
 3. Jouw aanbod, oftewel de oplossing van het probleem. Geef kort aan wat het aanbod is. Een uitgebreide beschrijving van het product of stappenplan hoort in de bijlage.
 4. Wat kun je van ons verwachten? Je hebt nu wel aangegeven wat je aan dienstverlening gaat bieden, maar wat beloof je de klant? Door dit expliciet te benoemen, kun je de klant overtuigen om voor jou te kiezen.
 5. Contactpersonen. Maak het persoonlijk door meteen te laten zien met wie het bedrijf te maken krijgt. Stel de contactpersonen kort voor met bijvoorbeeld de ervaring die ze hebben.
 6. Investering. Laat duidelijk zien wat het de klant kost als hij met jou in zee gaat. Wat gaat hij precies waarvoor betalen. Op basis van deze offerte moet de klant geen vragen over kosten hebben. Hooguit een keuze om voor verschillende onderdelen te kiezen.

Een belangrijk onderdeel dat niet mag ontbreken, is de opvolging. Plan direct in je agenda wanneer je contact opneemt met het bedrijf dat je een offerte hebt gestuurd.

Hulp nodig bij het maken van een offerte template?

Bel (06) 3920 4496 of mail naar info@ilikemarketing.nl. I like marketing heeft ervaring met het schrijven en opmaken van offertes en helpt graag om jouw proces te optimaliseren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply