De voordelen van marketing automation

Automatisch marketingacties inzetten zonder dat je nog iets hoeft te doen, dat klinkt wel erg mooi. Maar werkt het ook echt? En wat levert het op? In dit blogartikel lees je wat marketing automation is en wat de voordelen zijn.

Wat is marketing automation?

Marketing automation is het gebruikmaken van technologie om de potentiële of bestaande klant met de juiste content op het juiste moment automatisch te bereiken. De marketing automation technologie maakt de koppeling tussen je database waarin je bijvoorbeeld e-mailadressen van je klanten bewaart en het contentmanagementsysteem (cms) van je e-mailsysteem of de website. Zo kun je marketing automation inzetten om 1-op-1 campagnes te versturen, maar ook om bepaalde content op de website aan te passen aan de interesses van je bezoeker. Marketing automation heeft vaak als doel om leads te genereren, maar is juist ook zeer geschikt voor het verbeteren van bestaande klantrelaties door optimaal in te spelen op de beschikbare informatie van de klant.

Een voorbeeld

Je hebt vast wel eens een e-book gedownload over een onderwerp dat je aansprak. Je vult online een formulier in met je gegevens en na verzending van het formulier ontvang je een e-mail in je mailbox met een link om het e-book te downloaden. Dat is een stukje geautomatiseerde marketing. Een beetje slim bedrijf vervolgt deze e-mail met een ‘contactflow’; een aantal e-mails waarmee het bedrijf met jou in contact blijft en wanneer ze het goed doet, een relatie met je opbouwt.

Waarom marketing automation?

Door veel stappen in je marketingproces te automatiseren, bespaar je tijd en geld. Dat is natuurlijk al een goed argument om met marketing automation te starten, maar nog belangrijker is het inzicht dat je krijgt van (potentiële) klanten. Je kunt bijvoorbeeld in kaart brengen hoe het aankoopproces, de buyer journey, eruit ziet en waar de prospect zich in dat proces bevindt. Je gaat een dialoog aan met je (potentiële) klant, geautomatiseerd én gepersonaliseerd. Je kunt nieuwsbrieven en e-mails op maat versturen. Tenslotte helpt de technologie je ook bij het meetbaar maken van deze marketingacties, waardoor je steeds kunt blijven bijsturen.

Voordelen van marketing automation op een rij:

  • Besparing van tijd en geld
  • Gerichte inzet van marketing
  • Inzicht in je (potentiële) klant
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven en e-mails
  • Meetbaar effect van marketingacties en campagnes

Hulp nodig met marketing automation?

Bel (06) 3920 4496 of mail naar info@ilikemarketing.nl. I like marketing heeft ervaring met het opzetten en optimaliseren van marketing automation.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply